tiistai 2. huhtikuuta 2013

Lomaoivalluksia

Päivitykset ovat tulleet viime aikoina kovin harvakseltaan - tai oikeastaan niitä ei edes ole tullut.
Toissa viikon olin todella kovan influenssan kourissa ja viime viikko lomailtiin koko perheen voimin Lapissa. Olen sieltä kotoisin.
 
Viime viikolla tuli liikuttua melko ahkerasti, sillä aurinkoiset hankikelit pakottivat jatkuvaan liikkeeseen. Yhtenä päivänä askelmittarissa oli jopa lukema 23 505 ja siihen päälle sain lisätä vielä tunnin hiihtolenkin. Kävimme myös muutaman kerran uimassa kylpylässä. Loma-aktiivisuus (hiihto, kävely, pulkkamäki ja uinti) palautti minut edes jotenkin Kuntoa Kansalle kampanjaan jälleen mukaan.
 
Maisemat ja auringon lasku iltäkävelyllä.

Lasten kanssa tehtiin lumilyhtyjä auringon lämmmittämästä nuoskalumesta.


Yhtenä päivänä ajoimme retkelle Ranuan eläinpuistoon tervehtimään jääkarhuja.


Ja susia.  
 
 
Paluumatkalla Helsinkiin yövyimme Oulussa Sokos Hotel Edenissä ja pääsin pitkästä aikaa salillekin. Lepo oli tehnyt ihmeitä, koska painoja sai lisätä ihan huolella.
Hyvä muistutus minulle siitä, että mikäli en itse ymmärrä rauhoittaa ja levätä, on sairastelu varmaa.
 
Lomallani oivalsin jotain muutakin kuin levon tärkeyden.
 
Olen asunut Lapissa elämäni ensimmäiset 20 vuotta ja syönyt kovin lappilaisittan: lihaa, kalaa, kermaa, ohraa, puikulaperunaa, voita, marjoja - periaatteessa terveellistä, mutta käytännössä kovin tuhtia. En muista, että lapsuuden kodissani koskaan olisi ollut salaattia. Uusien pottujen kanssa oli kuppisoossia (voisulaa) ja kurkkua, se taisi olla ainoa kasvis mitä opin syömään. 
Tämänkin lomaviikon aikana söimme ohra- ja perunarieskaa, muussia (voilla ja kermalla höystettyä tietenkin), lohta, käristystä, graavilohta, kuivalihaa, leipäjuustoa jne. Olo oli loppu viikosta todella tönkkö: rasva- ja suolavarastot tuli täytettyä tähän vartaloon.
 
Ei ole siis ihme, että minulle kasvisten ja hedelmien käyttö on tosi vaikeaa.
 
Lappilaista ruokavaliota muuten kokeilee nyt eräs 33-vuotias perheenäiti ja kirjoittelee tuntemuksistaan ja ajatuksistaan Yourlapland -sivustolla ja Lapin Kansassa, käykäähän kurkkaamassa, jos kiinnostaa.

 
Tänään minulla oli vielä lomapäivä, joten arki alkaa vasta huomenna. 

1 kommentti:

  1. Kiitos Lappi-ruoka -vinkistä! Kiinnostavaa luettavaa! Itselle kun tuollainen ruoka on ollut lapsuuden hiihtolomien eksotiikkaa.

    VastaaPoista